Novoroční projev starosty obce

01.01.2015 14:00

Dobré poledne vážení spoluobčané

Máme za sebou silvestrovskou noc, kdy jsme se rozloučili s rokem 2014 a oslavili příchod nového roku s pořadovým číslem 2015. Tento den je obvykle pro každého z nás, dnem novoročních předsevzetí, hodnocení uplynulého roku a zamyšlení co nás asi tak čeká v roce nadcházejícím.

Dovolte mi tedy, krátké ohlednutí za uplynulým rokem z pohledu obce.    

Největší stavební akcí bylo zasíťování osmi stavebních parcel v lokalitě za bytovkami. Pozemky se podařilo s finanční pomocí Ministerstva pro místní rozvoj vybavit kanalizací, vodovodem, plynovými a elektrickými přípojkami. Pozemky jsou v současné době nabízeny k prodeji. Další finančně náročnou změnou prošlo zdravotní středisko, kde byla v celé budově vyměněna okna a dveře. Na této akci se podílel i Pardubický kraj v rámci Programu obnovy venkova. Z dalších akcí bych rád zmínil dokončení vykácení starých lip na hřbitově a vysázení nových stromů, pořízení hasičského auta VW Transportér, nebo rekonstrukce šaten v základní škole.

V minulém roce naši obec výborně reprezentovaly i obě dobrovolné organizace fungující pod hlavičkou obce, tedy naši hasiči a fotbalisti.

Fotbalové Ačko, hrající soutěž na úrovni Pardubického kraje, je aktuálně na 8. pozici v tabulce. Zápasy týmu B, který je aktuálně na 4.místě soutěže 3. třídy Přeloučsko, se staly již několikátou sezonu příjemným oživením dění v obci a zároveň rozptýlením pro naše fanoušky. Díky ochotě a obětavosti některých členů fotbalového klubu a finanční podpoře obce mohly v minulém roce vzniknout i dvě družstva malých fotbalistů a fotbalistek.

I činnost našich dobrovolných hasičů lze hodnotit jako ukázková. Výjezdová jednotka se v minulém roce podílela na likvidaci několika živelných pohrom. Ve volných chvílích pracuje na vylepšení svého zásahovém vybavení a technického zázemí. I sportovní činnost hasičů byla velmi pestrá. Týmy dívek a chlapců se účastnily mnoha závodů. Tým děvčat dosáhl v minulém roce historického úspěchu tím, že se staly vítězkami Ligy pardubického okresu. 

Proběhly i tradiční kulturně společenské akce určené především dětem, organizované místními sdruženími jako je např. pálení čarodějnic, dětský den, nebo rozsvícení vánočního stromu s anděly.

Všem, kdo se na reprezentaci obce a organizaci akcí pro děti podílí, patří velké díky.  

V loňském roce proběhly i dvoje volby. V květnu jsme volili poslance do evropského parlamentu a v říjnových komunálních volbách zástupce obce do obecního zastupitelstva. Po těchto komunálních volbách došlo po osmi letech k výrazné změně ve složení zastupitelstva. Čtveřici členů, kteří zastávali funkci v minulých obdobích, doplnili 3 noví zastupitelé. Zároveň také došlo po 12 letech ke změně na postu starosty a místostarosty. Osobně jsem pevně přesvědčen, že se našemu novému zastupitelstvu podaří úspěšně navázat na dobré hospodaření a fungování obce z let minulých.

Pojďme se teď stručně podívat na to, co nás čeká v nadcházejícím roce.

Finančně nejnáročnější akcí bude zřejmě výstavba komunikace s veřejným osvětlením patřící k novým stavebním parcelám v lokalitě za bytovkami. Dále je v plánu výstavba nového dětské hřiště, oprava chodníků a cest a úprava obecní zeleně tak, jak bylo uvedeno v posledním čísle obecního zpravodaje. Samozřejmě nadále počítáme s finanční podporou hasičů, sportovců a organizátorů akcí pro děti tak jako v loňském roce. 

Vážení spoluobčané, dovolte mě na závěr popřát Vám i Vašim rodinám do nového roku pevné zdraví, hodně štěstí, osobních úspěchů a hodně sil při překonávání  překážek, které nám život přináší. Přál bych si, aby se nám v té naší vesničce s drakem ve znaku, žilo alespoň tak dobře, jako v uplynulém roce 2014.

Na závěr si Vás dovoluji pozvat na tradiční novoroční ohňostroj, který se rozzáří dnes nad místním koupalištěm od 17 hodin.

Děkuji za pozornost.

—————

Zpět